Spring til indhold
AAU INNOVATEOm AAU Innovate

Historien om bygningen

AAU INNOVATE havde højst sandsynligt aldrig løftet sig fra tegnebrættet, hvis ikke A.P. Møller Fonden på et tidligt tidspunkt havde engageret sig i projektet. Med en donation på 100 mio. kroner — næsten halvdelen af det projekterede budget for byggeriet — har fonden sat et stort fodaftryk på projektet og universitetets ønske om at skabe viden for verden.

Historien om bygningen

AAU INNOVATE havde højst sandsynligt aldrig løftet sig fra tegnebrættet, hvis ikke A.P. Møller Fonden på et tidligt tidspunkt havde engageret sig i projektet. Med en donation på 100 mio. kroner — næsten halvdelen af det projekterede budget for byggeriet — har fonden sat et stort fodaftryk på projektet og universitetets ønske om at skabe viden for verden.

Donationen var så væsentlig, at det aldrig var nødvendigt at gå på kompromis undervejs i projektet. Derfor har det på alle måder — i forhold til design, arkitektur, interiør og valg af materialer — været muligt at skabe de bedste forudsætninger for alle dem, der kommer til at gøre brug af bygningen og faciliteterne.

Projektets tidslinje

2015 : En ambition tager form — ”Et regionalt fyrtårn for viden og vækst og et udstillingsvindue for det gode samarbejde [...] med store og små virksomheder.”

Juni 2016 : A.P. Møller Fonden beslutter at donere 100 mio. kroner til opførelsen af en markant ny bygning, AAU Science & Innovation Hub, der skal huse ambitionen om et regionalt fyrtårn.

Efterår 2017 : COBE vinder totalrådgiverudbud på AAU Science & Innovation Hub.

Sommer 2019 : Bygningsstyrelsen vælger MT Højgaard som hovedentreprenør på Science & Innovation Hub til Aalborg Universitet.

September 2020 : Grundstenen til AAU Science & Innovation Hub lægges.

Juni 2021 : Rejsegilde for AAU Science & Innovation Hub.

1. Juli 2022 : Bygningsstyrelsen overdrager Science & Innovation Hub til AAU.

August 2022 : Navnekonkurrence. Bygningen får sit kaldenavn: AAU INNOVATE — Science & Innovation Hub.

Sensommer 2022 : Beboerne flytter ind.

Oktober 2022 : Officiel åbning af AAU INNOVATE — Science & Innovation Hub.

Med sin centrale placering på AAU vil den nye bygning bogstaveligt talt fungere som et regionalt fyrtårn for viden og vækst samt som udstillingsvindue mellem AAU's studerende og forskere på den ene side og små og store virksomheder på den anden.

Både i sit visuelle udtryk og i sin kreative indretning inviterer AAU INNOVATE til samarbejde, vidensdeling og samskabende aktiviteter mellem forskning og erhvervsliv. Bygningen består af kontorer, laboratorier, mødelokaler, auditorium og 'garager,' der gør det nemt at tænde op under tværvidenskabelig innovation, forretningsidéer og iværksætterdrømme.

Og sidst men ikke mindst er bygningen et levende udtryk for AAU’s vision om at skabe ny og brugbar viden for verden. Af samme grund er AAU INNOVATE også åbent for borgere.

Bygningen har udstillingsfaciliteter, som overfor offentligheden synliggør vores styrker og aktiviteter, og der vil løbende være invitationer til ’talks’ og foredrag på stedet.

Det er de københavnske arkitekter, Cobe, der står bag de markante rammer for det nye AAU INNOVATE. Læs mere om arkitekturen på Cobes hjemmeside eller i boksen herunder.

Arkitekturen

Markante rammer for innovation og samarbejde


Cobes forslag om en åben, indbydende og dynamisk bygning er en stærk levendegørelse af tankerne og idéerne bag projektet.

I al sin enkelhed lød opgaven for byggeriet på at skabe et knudepunkt såvel som et udstillingsvindue for tværvidenskabelig forskning, innovation, entreprenørskab, talent- og virksomhedsudvikling på Aalborg Universitet.

Det indebar alt fra innovationslaboratorier, digitale værksteder og auditorium til kantine, inkubator- og kontormiljøer og faciliteter til virksomhedssamarbejde.

Kort sagt: en sammenhængende og alligevel mangfoldig bygning, der åbnede op for nye møder mellem mennesker.

Hos Cobe er AAU INNOVATE blevet til en langstrakt, terrasseret bygning, der ikke bare tilpasser sig landskabet på campus men også skaber nye forbindelser og bymæssig fortætning.

Bygningen, som er beklædt med bæredygtige træpaneler, åbner op til alle sider, og den langstrakte form giver gode muligheder for at mødes på tværs i bygningens indre, der er organiseret som en fleretagers gade med små lokaler, såkaldte ’garager’.

Garagerne, som er inspireret af det faktum, at nogle af verdens mest succesfulde iværksættere selv er startet i en garage, fungerer som spontane mødesteder, hvor studerende, forskere mv. nemt kan tjekke ind og idégenerere sammen.

I det hele taget er det tanken, at udvikling og innovation sjældent er en lineær proces men derimod iterativ og dynamisk.

Derfor er AAU INNOVATE en bygning som med sit design understøtter behovet for samarbejde men også behovet for at skifte omgivelser og give plads til ro og fordybelse alt efter, hvor man er i den kreative proces.