Spring til indhold
AAU INNOVATELet's InnovateForskereForskningsbaserede cases

Liftya

Unik opfindelse forbedrer livskvaliteten for patienter med skulderproblemer

Lagt online: 26.01.2024

Liftya, et spin-out fra Aalborg Universitet, udvikler en unik personlig skulderanordning, der giver stabilitet med bevægelse og samtidig reducerer smerter for patienten.

Liftya

Unik opfindelse forbedrer livskvaliteten for patienter med skulderproblemer

Lagt online: 26.01.2024

Liftya, et spin-out fra Aalborg Universitet, udvikler en unik personlig skulderanordning, der giver stabilitet med bevægelse og samtidig reducerer smerter for patienten.

Af Trine Reinholt Andersen, AAU Forskningsinnovation

Skuldersmerter er en udbredt tilstand blandt voksne og ældre. Smerterne og ubehaget kan stamme fra ulykker, en sygdom, kirurgiske fejl eller lidelser, som enten kan være muskuloskeletale såsom rotator cuff-skader eller neurologiske, såsom et ”stroke” eller plexus brachialis-skader.

På verdensplan er der i alt omkring 5 millioner patienter årligt, der overlever et slagtilfælde, hvoraf 80% lider af subluksation af skulderen på grund af ensidig lammelse. Disse patienter kræver for det meste led-immobilisering og 6-12 måneders genoptræning, hvilket fører til bekostelig pleje, tab af produktivitet og et fald i livskvaliteten.

Almindeligt kendte anordninger til genoptræning af skuldersubluksation er slynger og ortoser, men de har begge begrænsninger. Slynger kan fremme stivhed og i sidste ende gøre mere skade end gavn, mens de kendte ortoser giver stabilitet, men ofte er store og klodsede og begrænser bevægelsesfriheden.

EN NY LØSNING TIL FORBEDRET LIVSKVALITET

Baseret på syv års forskning og udvikling har forskere fra Aalborg Universitet udviklet en "Compact X-scissor Device" (CXD), som giver skulderen både stabilitet og fuld bevægelsesfrihed, samtidig med at den reducerer smerte. I 2023 blev CXD’en grundlaget for Liftya, et spin-out fra Aalborg Universitet og NCL Health Ventures.

CXD’en er et unikt udtrækkeligt mekanisk led, der kan bevæges frit i alle retninger rundt om en kugle – f.eks. en skulder eller endda en hofte. Leddet er kendetegnet ved dets kompakthed, ydeevne og slidstyrke og er yderst anvendeligt for skulderpatienter til at hjælpe med kontrollerede, men alligevel frie bevægelser under f.eks. genoptræning.

I modsætning til nuværende ortoser er CXD'en lige så alsidig som et kugleleje, men alligevel næsten helt flad, hvilket betyder, at den kan bæres diskret under tøjet og dermed løser et af hovedproblemerne med eksoskeletter – klodsede og store led.

FRA PROOF OF CONCEPT TIL INTERNATIONAL ANDERKENDELSE

CXD’en blev oprindeligt designet af tidligere AAU ph.d.-studerende, Miguel Nobre Castro, til at hjælpe børn, der havde mistet brugen af en arm eller skulder på grund af sygdom eller en ulykke. Skulderledet er sidenhen blevet videreudviklet i samarbejde med Professor Michael Skipper Andersen, Professor Shaoping Bai og Professor John Rasmussen fra Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet.

I 2018 vandt CXD'en førstepladsen i Wearable Robotics Association Innovation Challenge - en pris uddelt ved en af branchens vigtigste konferencer i Arizona, USA.

Siden da har det innovative skulderled modtaget både AAU Proof of Concept-midler og en InnoExplorer-bevilling fra Innovationsfonden, drevet af Professor John Rasmussen sammen med ph.d.-studerende i biomekanik, Bo Eitel Seiferheld, som begge har været medvirkende til at skabe spin-out virksomheden Liftya.

CXD’en er gennem tiden blevet optimeret gennem 7-8 nye prototyper og testet på patienter på Regionshospitalet Silkeborg og Smerteklinikken i Aalborg. Liftya forventer at indlede et internationalt samarbejde med et amerikansk hospital om yderligere patienttests.

KOMMERCIALISERINGSPROCESSEN

Forskningsinnovation har været med på rejsen siden juni 2017, hvor Miguel, John, Michael og Shaoping præsenterede den første opfindelse, som sidenhen har resulteret i to patenter på CXD skulderleddet, herunder ét udstedt i USA i 2023, samt en efterfølgende licensaftale med Liftya.

Sammen med Professor John Rasmussen, har Forskningsinnovation bidraget til 2 x AAU Proof of Concept projekter på hhv. 500.000 og 300.000 kr. samt et InnoExplorer projekt på ca. 1 million kr. til den videre udvikling og kommercialisering af CXD’en.

Forskningsinnovation har desuden været med til at sætte det rette team til projektet og spin-out-virksomheden i forbindelse med forretnings- og produktudviklingen, samt starte dokumentationssystemet til myndighedsgodkendelse af CXD'en som medicinsk udstyr, som gør det lettere for Liftya at opnå CE- eller FDA-godkendelse til at sælge deres produkter.

Siden september 2022 har Forskningsinnovation arbejdet tæt sammen med venture builderen, NLC Health i Holland, omkring due diligence på teknologien, patentrettigheder, produktionsdokumentation og de kommercielle planer samt assisteret NLC Health i deres udvælgelse af Liftyas nye CEO, Alberto Verteramo i efteråret 2023.

Se andre forskningsbaserede cases