Spring til indhold
AAU INNOVATELet's InnovateForskereForskningsbaserede cases

Power Sentinel

Power Sentinel: Beskytter fremtidens elnet

Lagt online: 18.06.2024

Power Sentinel er verdens første ikke-invasive sikkerhedsenhed, der giver konstant cybersikkerhedsbeskyttelse til energisystemer, samtidig med at den sikrer en stabil og pålidelig energiforsyning til enhver tid.

Power Sentinel

Power Sentinel: Beskytter fremtidens elnet

Lagt online: 18.06.2024

Power Sentinel er verdens første ikke-invasive sikkerhedsenhed, der giver konstant cybersikkerhedsbeskyttelse til energisystemer, samtidig med at den sikrer en stabil og pålidelig energiforsyning til enhver tid.

Af Subham Swaroop Sahoo, AAU Energi og Trine Reinholt Andersen, AAU Forskningsinnovation

I dagens stadigt mere digitaliserede og elektrificerede samfund, med særligt fokus på den grønne omstilling, er tilgængeligheden af elektricitet og netværkets pålidelighed to nøglefaktorer. For at sikre dette bliver mange elnet digitaliseret for at forbedre driftseffektiviteten og muliggøre integrationen af forskellige vedvarende energikilder.

Men selvom denne digitalisering indebærer en række fordele, udgør den også en betydelig trussel i form af cyberangreb. Efterhånden som flere elnet, enheder, systemer og netværker bliver forbundet, stiger risikoen for cyberangreb eksponentielt. I dag kan sådanne cyber-angreb også forekomme på det fysiske plan, såsom højenergi-elektromagnetiske angreb, som kan forårsage både omfattende økonomiske og fysiske skader og udløse systemnedbrud på få millisekunder, hvilket potentielt kan medføre socioøkonomiske konsekvenser, der koster milliarder af dollars.

For at bekæmpe denne uløste trussel er der behov for innovative cybersikkerhedssystemer med domænekendskab inden for både effektelektronik og kontrolsystemer for at kunne levere konstant beskyttelse.

BYGGER BRO MELLEM CYBERSIKKERHED OG ENERGISYSTEMER

Power Sentinel er verdens første ikke-invasive sikkerhedsenhed til energi- og elforsyningssektoren, der giver fuldkommen beskyttelse af energikilder mod cyber-fysiske trusler som følge af øget digitalisering.

I dag er de fleste cybersikkerhedsløsninger begrænset til kun at forsvare kommunikationslaget, f.eks. firewallbeskyttelse og antivirus, men hvis sikkerheden i kommunikationslaget brydes, kan kontrollaget også angribes – noget der let kan gå ubemærket hen og dermed skabe en stor sikkerhedsbrist.

Power Sentinel løser dette problem ved at forene begge lag gennem en innovativ hændelsesdrevet signalfiltreringsteknologi, der er i stand til at opdage de angrebne komponenter i laget og fjerne dem fra systemet med det samme.

Enheden giver en nem plug and play-installation i power-elektroniske omformere, mens den betydeligt:

➡ Reducerer ressourceforbrug og deling af kritiske data med 40%
➡ Forbedrer responstid - 3 gange hurtigere
➡ Reducerer designtid med 5 gange

Power Sentinel beskytter ikke kun, men reparerer også kontrollaget ved at levere øjeblikkelig genopretning under cyberangreb ved at indsætte rekonstruerede elektriske målinger fra dens output.

Opfinderen af Power Sentinel, Adjunkt Subham Sahoo

EN EFTERTRAGTET IKKE-INVASIV “PLUG-AND-PLAY LØSNING

En af de største barrierer for implementeringen af cybersikkerhedssystemer i sektoren er manglen på datadeling. Især er distributionssystemoperatører (DSO'er) i risiko for cyberangreb. Da mange DSO'er ikke er villige til at dele deres data, er det svært at designe passende cybersikkerhedsløsninger til at minimere risikoen for angreb.

Den ikke-invasive teknologi bag Power Sentinel er inspireret af hændelsesdrevet automationsteori og signalbehandlingsteknikker, hvilket gør det muligt for enheden at lære indre parametre kun ud fra kontrolmålsætningen uden behov for modelparametre eller data. Valget er drevet af de førnævnte strenge datadelingsregler inden for sektoren, hvilket har resulteret i et ”design-gab” mellem de nuværende teknologier og markedets behov.

Med en konstant stigning i hyppigheden af cyberangreb hvert år er Power Sentinel en eftertragtet løsning med sit ikke-invasive og modulære design, der hverken kræver systeminformation, data eller ressourcer. Den fungerer som en nem plug-and-play-enhed for netværksoperatører, datacentre, solcelleanlæg, mikronet osv.

KOMMERCIALISERINGSPROCESSEN

Power Sentinel er blevet støttet med en Innoexplorer bevilling på 1,5 mio kr. fra Innovationsfonden i april 2024. Teknologien er baseret på mange års forskning fra adjunkt Subham Swaroop Sahoo fra AAU Energi.

AAU Forskningsinnovation har været en del af den indledende proces med at afdække teknologiens potentiale, herunder IPR-rettigheder, forberedelse af forretningsmodellen samt Innoexplorer-ansøgningen og opbygning af teamet omkring teknologien i samarbejde med Subham.

Se andre forskningsbaserede cases