Spring til indhold
AAU INNOVATELet's InnovateForskereForskningsbaserede cases

CEDAR

Omkostningseffektiv og digital tvilling-drevet regulering af varmepumper

Lagt online: 19.09.2024

CEDAR har til formål at reducere omkostningerne ved opvarmning af boliger markant ved at forbedre styringen af luft-til-vand og geotermiske varmepumper med deres innovative teknologi.

CEDAR

Omkostningseffektiv og digital tvilling-drevet regulering af varmepumper

Lagt online: 19.09.2024

CEDAR har til formål at reducere omkostningerne ved opvarmning af boliger markant ved at forbedre styringen af luft-til-vand og geotermiske varmepumper med deres innovative teknologi.

Af Trine Reinholt Andersen, AAU Forskningsinnovation

Den igangværende elektrificering af de europæiske opvarmningssystemer betyder, at varmepumper er her for at blive. Det forventes, at mindst 10 mio. nye enheder vil blive installeret frem mod 2030 – en mere end fordobling af den eksisterende installationsbase, hvilket lægger et betydeligt pres på energinetværket.

Både luft-til-vand og geotermiske varmepumper er nogle af de stadig mere populære alternativer til dyre olie- og gasfyr i private hjem. Dog er mange varmepumpesystemer begrænsede i deres evne til automatisk at justere temperaturer som reaktion på vejrudsigter, energipriser eller beboernes energibehov.

Ved at kombinere en digital tvilling, simulering og AI-teknologi kan CEDAR’s system levere betydelige omkostnings- og energibesparelser – uden at gå på kompromis med komforten. Til gavn både for miljøet og budgettet.

KOMBINERING AF AI OG VARMEPUMPER TIL PRÆDIKTIV OPVARMNING

Med deres innovative teknologi giver CEDAR en ny, moderne AI-accelereret kontrol til både nye og eksisterende varmepumpeinstallationer.

I modsætning til almindelig varmepumpestyring anvender CEDAR fremtiden til styring. Ved at bruge deres digitale tvilling-teknologi kan de forudsige effekten af ændringer i vejret, elpriserne og beboernes adfærd – og ændre varmepumpestyringen i overensstemmelse hermed. Når opvarmningssystemet bliver omkostningsbevidst, gør det det muligt at reducere opvarmningsomkostningerne ved at flytte energibrugsperioder, hvilket fører til bedre udnyttelse af grøn energi.

Den digitale tvilling forbedrer desuden komforten i hjemmet. Gennem personlige bolig-digitale tvillinger kan CEDAR sikre, at der er varmt vand tilgængeligt, når det er nødvendigt, og at fx rum med store vinduer ikke bliver overopvarmet på solrige dage.

Målet med CEDAR er at udføre omkostningsbaseret finjustering automatisk ved hjælp af forudsigende digitale tvillinger, der er trænet og personaliseret til hvert enkelt hus. Foreløbige resultater af teknologien viser omkostningsbesparelser på op til 50%, hvilket svarer til hundredvis af euro for en en-familiebolig.

ET VOKSENDE MARKED – MED BEHOV FOR ”INTELLIGENS”

Ved at udnytte fremskridt inden for automatisk generation af forudsigende digitale tvillinger ved hjælp af gray-box og black-box modellering, har CEDAR til formål at imødekomme et uopfyldt behov for intelligens og fleksibilitet i et stadigt voksende marked.

CEDAR’s avancerede maskinlæring og AI-optimeringsteknologi er pakket i en overkommelig, abonnementsbaseret edge-computing-platform, som er let tilgængelig via cloud.

Mens den primære kundebase er boligejere med eksisterende eller nye varmepumpeinstallationer, har platformen desuden potentiale til at blive udvidet til styring af energisystemer med stor termisk kapacitet, f.eks. svømmebassiner, kontorbygninger osv., og sekundært til energinet-sektoren for at levere netstabilitetsfunktioner. Dette afhænger af en tilstrækkeligt stor base af primære kunder, som muliggør skiftende belastninger for at reducere overudnyttelse af den eksisterende infrastruktur.

KOMMERCIALISERINGSPROCESSEN

CEDAR blev grundlagt i 2024 af CEO og lektor Peter Gjøl Jensen fra Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet. Teamet omfatter desuden CTO og medstifter Kenneth Yrke Jørgensen fra Aalborg Universitet.

For at styrke forskerteamet i retning af etableringen af spin-out-virksomheden har AAU Forskningsinnovation støttet teamet gennem hele processen, herunder udviklingen af en forretningsmodel, to vellykkede ansøgninger om til Innovationsfondens InnoExplorer og InnoFounder programmer, samt matchning med eksterne investorer.

I 2024 blev teknologien licenseret til CEDAR for at accelerere rejsen mod markedet.

Se andre forskningsbaserede cases