Spring til indhold
AAU INNOVATELet's InnovateForskereForskningsbaserede cases

REintegrate

Kulstofneutral e-methanol til den grønne omstilling

Lagt online: 12.01.2024

REintegrates unikke og decentrale produktionsteknologi baseret på Power-to-X omdanner vedvarende energi og CO2-emissioner til konkurrencedygtige e-brændstoffer for en hurtigere grøn omstilling.

REintegrate

Kulstofneutral e-methanol til den grønne omstilling

Lagt online: 12.01.2024

REintegrates unikke og decentrale produktionsteknologi baseret på Power-to-X omdanner vedvarende energi og CO2-emissioner til konkurrencedygtige e-brændstoffer for en hurtigere grøn omstilling.

Af Trine Reinholt Andersen, AAU Forskningsinnovation

Power-to-X anses i dag for værende afgørende for den grønne omstilling og dekarboniseringen af en række sektorer såsom tung transport, luftfart og skibsfart, som alle kræver brændstof i flydende eller gasform, da vægten af batterier til elektrificering ville være for tung. Grønne e-brændstoffer som e-methanol er én af løsningerne på dette problem.

EN UNIK TEKNOLOGI

REintegrate, et spin-out fra Aalborg Universitet, har udviklet et unikt system til fremstilling af grøn e-methanol baseret på konceptet Power-to-X (PTX). PTX er et udtryk, der dækker en række konverteringsteknologier, der er i stand til at omdanne overskydende vedvarende energi til en række rene e-brændstoffer og kemikalier, såsom e-methanol.

Gennem en række unikke processer er REintegrates system i stand til at producere e-methanol ved at kombinere brint og overskuds-CO2 fra f.eks. biogasanlæg eller industrien generelt. E-methanol er let at håndtere og har flere anvendelsesmuligheder, herunder brændstof til tung transport, men også som råmateriale for plastproducenter til at fremme produktionen af bæredygtige plastprodukter. Desuden skaber produktionen af e-methanol varme som biprodukt, der efterfølgende kan udnyttes i industrien eller til grøn fjernvarme.

FRA PILOTPROJEKT TIL OPKØB OG PRODUKTION I FULD SKALA

Idéen til den unikke teknologi er baseret på mange års forskning inden for elektrolyse af tidligere Professor Søren Knudsen Kær fra AAU Energi ved Aalborg Universitet, der tidligt spottede en forretningsmulighed. Dette igangsatte interessen for syntesesystemer til e-methanol og førte til grundlæggelsen af REintegrate i 2018 sammen med medstifter Lars Udby.

I 2019 resulterede det EUDP-finansierede projekt “Power2Met”, med Aalborg Universitet og REintegrate som projektpartnere, i designet og konstruktionen af et komplet pilotanlæg, i stand til at kombinere CO2 og brint til at producere flydende e-methanol. Anlægget var placeret på Aalborg Universitet, og i 2020 blev de første dråber e-methanol produceret.

Pilotanlægget placeret på Aalborg Universitet

I 2021 var pilotanlægget i stand til at producere 300.000 liter e-methanol om året som et demonstrationsprojekt. Samme år indgik REintegrate et samarbejde og blev senere opkøbt af det danske vedvarende energiselskab European Energy som en del af virksomhedens nye PTX-division med Søren Knudsen Kær som teknologichef.

Pilotanlæggets succes og Søren Knudsen Kærs forskning fra Aalborg Universitet har siden dannet grundlag for en række projekter indenfor produktion af e-methanol.

Nogle af de største projekter er bl.a. etableringen af Danmarks første industrielle anlæg til produktion af grøn e-methanol i GreenLab Skive med en kapacitet på 16.000 tons om året, samt Green CCU Hub Aalborg-projektet med et mål om at producere omkring 75.000 tons e-methanol om året. Circle K og A.P. Møller-Mærsk er nogle af de virksomheder, der siden har indgået aftaler med European Energy om indkøb af e-methanol.

KOMMERCIALISERINGSPROCESSEN

AAU Forskningsinnovation har arbejdet tæt sammen med Professor Søren Knudsen Kær i arbejdet med at validere de indberettede opfindelser i relation til det nye system. Fra ideen om REintegrate opstod, har vores team bistået med afklaringen af de kommercielle muligheder for virksomheden samt IPR-rettigheder og freedom to operate. I samarbejde med Open Entrepreneurship er der blevet skabt en bæredygtig forretningsmodel, som var med til at danne grundlaget for REintegrate.

Se andre forskningsbaserede cases