Spring til indhold
AAU INNOVATELet's InnovateForskereForskningsbaserede cases

Halorefine

Innovativ bioraffinaderi-teknologi til valorisering af plantebaseret biomasse

Lagt online: 04.10.2022

Halorefine

Halorefine, et spin-out fra Aalborg Universitet, har udviklet en banebrydende bioraffinaderiteknologi til at valorisere plantebaseret biomasse og udvinde fytokemikalier af høj værdi til en bred vifte af anvendelser.

Halorefine

Innovativ bioraffinaderi-teknologi til valorisering af plantebaseret biomasse

Lagt online: 04.10.2022

Halorefine

Halorefine, et spin-out fra Aalborg Universitet, har udviklet en banebrydende bioraffinaderiteknologi til at valorisere plantebaseret biomasse og udvinde fytokemikalier af høj værdi til en bred vifte af anvendelser.

Af Trine Reinholt Andersen, AAU Forskningsinnovation

Bioraffinering er grundlæggende processen med at udnytte biomasse så fuldstændigt og bæredygtigt som muligt til en række anvendelser. Almindelige biomasser til bioraffinering består af restprodukter fra landmænd såsom træ, græs, gylle og gødning, men også bioaffald fra private husholdninger og fødevareproduktion benyttes.

Frem for at udnytte biomassen i dens rå form, hvor kun de mest tilgængelige komponenter udnyttes, kan biomassen forædles til mere værdifulde produkter for at optimere udnyttelsesgraden. Men nutidens bioraffinaderi-teknologier står over for lav økonomisk gennemførlighed på grund af teknologiske begrænsninger, der efterlader en stor del af den raffinerede biomasse, herunder fytokemikalier af høj værdi, som et uudnyttet affaldsprodukt. Desuden er nutidens bioraffinaderier overvejende fossilbaserede og mangler en bæredygtig løsning, der er egnet til den globale grønne omstilling.

Baseret på flere års forskning har holdet bag Halorefine, et spin-out fra Aalborg Universitet, formået at udvikle en kulstofneutral bioraffinaderi-løsning, der er i stand til at fraktionere biomasse til flere komponenter, der kan bruges til nye typer plantebaserede produkter og løsninger.

EN MODULÆR, MOBIL OG FREMTIDSSIKKER LØSNING

Det innovative multi-produkt bioraffinaderi muliggør valorisering af plantebaserede biomasser. I modsætning til eksisterende løsninger er Halorefines teknologi i stand til at fraktionere én type biomasse til flere komponenter, som kan tilføres forskellige løsninger og dermed eliminere affaldsstrømme.

Teknologien er desuden i stand til at udvinde højværdi bioaktive fytokemikalier fra forkuldet plantebiomasse, normalt betragtet som affald. Fytokemikalier er forbindelser produceret af planter, generelt for plantens egen beskyttelse for at modstå svampe, plantevirusinfektioner og forskellige bakterier. Men med et højt antioxidantpotentiale menes fytokemikalier også at kunne tilbyde en lignende beskyttelse til mennesker og mindske risikoen for nogle kroniske sygdomme.

For dyr kan fytokemikalierne potentielt erstatte klassiske antibiotika, hvis de implementeres som en del af fodertilsætningsstoffer. Det er yderst relevant for f.eks. landbrugs- og produktionsdyr eller endda i industriel akvakultur, som dermed kunne være nøglen til at løse den voksende antibiotikaresistenskrise.

Anvendelser som plantebaserede biocider, tekstil, biofarma og endda biobrændstoffer er også inden for rækkevidde med Halorefines banebrydende teknologi.

Det første bioraffinaderi, brugt af Halorefine, blev udviklet i HORIZON Europe-projektet "AquaCombine", og er i øjeblikket placeret hos AAU Energy i Esbjerg i denne 40 fods container

Det fossilfrie bioraffinaderi er både modulopbygget og mobilt, og i øjeblikket placeret i en 40 fods container, hvilket gør det muligt at operere lokalt og i cirkulære systemer rundt om i verden, hvilket muliggør mere effektiv værdikædelogistik.

HALOPHYTER – EN PLANTE FOR FOLKESUNDHED, DYR OG DEN GRØNNE OVERGANG

Halorefine blev grundlagt i januar 2022 af professor Mette Hedegaard Thomsen fra AAU Energi ved Aalborg Universitets Esbjerg-sektion og adm. direktør Henrik Tribler.

Baseret på mange års forskning inden for bioraffinering af saltvandsplanter og lavværdi-overskudsbiomasser, opdagede Mette Hedegaard og hendes team af forskere, hvordan fytokemikalier udvundet af bioaktive plantestoffer kan være gavnlige i en række anvendelser.

Teamet bag Halorefine – fra venstre mod højre: Evelyne Kabemba, Mina Dadjoo, Laura Sini Sofia Hulkko, Malthe Fredsgaard, Henrik Tribler, Mette Hedegaard Thomsen og Gowri Købke Nybo.

Omdrejningspunktet for forskningen har været "Salicornia ramosissima", en årlig halofytisk plante også kendt som glasurt. Den lille, men meget modstandsdygtige plante, trives i saltholdige miljøer, såsom havkyster og strandenge og rummer et stort potentiale inden for både sundhedsfremmende og bæredygtige produkter – lige fra planteekstrakter, der forebygger sygdom, til jetbrændstof.

Et eksempel på anvendelse er kroniske hudsygdomme – læs om søsterselskabet Haloderma og deres fytoaktive hudplejeprodukter her.

Halorefine har hidtil været en del af to R&D-projekter inden for rammerne af HORIZON Europe – AQUACOMBINE-projektet på 11 mio. euro (2019-2023) med fokus på innovative akvakulturværktøjer til sygdomsforebyggelse, og IGNITION, et 5 mio. euro-projekt (2022-2026) centreret omkring Salicornia-planten, der skal bruges i aquaponics til grøntsags- og fiskeproduktion.

KOMMERCIALISERINGSPROCESSEN

AAU Technology Transfer Office har arbejdet tæt sammen med professor Mette Hedegaard Thomsen, og senere også CEO Henrik Tribler, i overgangen fra forskningsprojekt til kommerciel case, herunder visualisering af produktet og afklaring af mulige IP-rettigheder.

Teamet har modtaget sparring og vejledning omkring udvikling af virksomhedens forretningsmodel, beskyttelse af IP, teknologilicenser, pitchtræning, finansieringsmuligheder og netværk, der har skabt et match med eksterne parter.

Som en del af processen hen imod patentering og kommercialisering af teknologien har AAU Energy støttet Mette Hedegaard Thomsens team med et 500.000 kr. Proof of Concept-projekt for yderligere at validere teknologien og teste flere typer biomasser, hvilket kan være lovende for fremtidige produkter. Desuden blev det nuværende bioraffinaderi, som Halorefine brugte, udviklet og indkvarteret hos AAU Energy i Esbjerg som en del af AQUACOMBINE-projektet, hvilket giver virksomheden deres første produktionsfacilitet til at accelerere væksten og bringe højværdiprodukter på markedet.

Se andre forskningsbaserede cases