Spring til indhold
AAU INNOVATELet's InnovateForskereForskningsbaserede cases

Pilar

Banebrydende teknologi til installation af skruepælefundamenter

Lagt online: 30.01.2023

Pilar

Pilar, en spin-out virksomhed fra Aalborg Universitet, har udviklet en ny metode bestående af en teknologisk enhed samt cloud-baseret software til hurtigere og mere omkostningseffektiv installation af skruepælefundamenter til bygninger.

Pilar

Banebrydende teknologi til installation af skruepælefundamenter

Lagt online: 30.01.2023

Pilar

Pilar, en spin-out virksomhed fra Aalborg Universitet, har udviklet en ny metode bestående af en teknologisk enhed samt cloud-baseret software til hurtigere og mere omkostningseffektiv installation af skruepælefundamenter til bygninger.

Af Trine Reinholt Andersen, AAU Forskningsinnovation

20% af verdens energiforbrug går til byggeri og byggematerialer, mens ressourcer som sand og grus, der almindeligvis bruges til at bygge fundamenter, bliver mere og mere knappe. Det kræver nye og innovative løsninger for at få reduceret brugen af ressourcer, øge genanvendelsen af råvarer og samtidigt fremme byggebranchens grønne omstilling.

Pilar, en spin-out virksomhed fra Aalborg Universitet etableret i 2020, har udviklet en ny metode til hurtigere og mere omkostningseffektiv montering af skruepælefundamenter til bygninger. Spin-out-virksomheden er resultatet af flere års forskning samt et Grand Solution-projekt fra Innovationsfonden kaldet "Day to Day Foundation" med fokus på udvikling af nye beregningsmodeller til anvendelse af mere bæredygtige fundamenter til brug i fremtidens boligbyggeri.

FUNDAMENTER BASERET PÅ SKRUEPÆLE

Skruepæle er lange, galvaniserede pæle, som kan bruges til skruepælefundamenter til bygninger. Ved boring i undergrundens bærende lag vil skruepælene danne grundlag for et fundament med samme eller endnu stærkere bæreevne og stabilitet som et traditionelt betonfundament.

Desuden er skruepælefundamenter fordelagtige at anvende, når grunden og jorden er af for dårlig kvalitet til at holde et traditionelt fundament, og for at undgå sætningsskader, der ellers kunne opstå i betonfundamenter.

Historisk set har skruepælefundamenter mest været brugt til mindre konstruktioner som skure eller verandaer, men også til mindre modulbyggeri aka præfabrikerede huse. Dette skyldes mangel på standardiserede beregningsmodeller til at dokumentere bæreevnen af skruepælefundamenterne i større bygninger, hvilket resulterer i et uforholdsmæssigt stort arbejde med at teste, beregne og montere skruepælene – hvilket alt sammen øger omkostningerne for slutkunden.

Pilar Screw Pile Foundation
Hus bygget på fundament af skruepæle

EN BÆREDYGTIG OG CIRKULÆR BYGGEINDUSTRI

Pilar giver byggebranchen en ny løsning til økonomisk og miljømæssigt attraktive fundamenter, der gør både modulbyggeri og letvægtshuse mere økonomisk attraktive på et hastigt voksende marked.

Løsningen består af en teknologisk enhed og cloud-baseret software, som sikrer en intelligent installation af skruepæle, samtidig med, at der automatisk leveres byggekodedokumentation. Skruepælefundamentet kan laves i løbet af en dag, hele året rundt, og allerede dagen efter kan et typisk familiehus rejses på en uge – en samlet løsning, der normalt ville tage 3-4 måneder.

Ved brug af skruepælefundamenter spares der også store mængder sand og jordfjernelse. Derfor vil brug af skruepælefundamenter resultere i besparelser på knappe råvarer og samtidig have et grønt indtryk. Desuden kan skruepælefundamenter nemt fjernes igen, og jordskruerne kan genbruges til nybyggeri.

Ved at introducere skruepæle til det traditionelle byggemarked vil behovet for beton, sand og grus til fundamenter og plader i fremtidens boligbyggeri derfor næsten være elimineret. I alt udleder produktionen af cement samt andre industrielle processer forbundet med traditionelt byggeri op til 2 millioner tons CO2. Ved at erstatte de nuværende standard betonfundamenter med skruepælefundamenter kan CO2-fodaftrykket reduceres med 85% (eller med 3784 kg CO2-ækvivalenter) for et 150 m2 familiehus.

ET TEAM MED MANGE ÅRS ERFARING

Som et resultat af Grand Solution-projektet ”Day to Day Foundation” fra Innovationsfonden blev Pilar etableret som et fælles selskab mellem de tre konsortiepartnere: Bayo's International, Andreasen & Hvidberg, og Lars Bo Ibsen, Professor i Geotechnical Engineering ved AAU Build, Aalborg Universitet, samt stifter af Ibsen Pile Technology.

Bayo's International producerer, distribuerer og installerer skruepæle, mens Andreasen & Hvidberg udfører geotekniske undersøgelser, fundamentdesign og akkreditering af skruepælefundamenter. Sammen med Professor Lars Bo Ibsen står de to medstiftere af Ibsen Pile Technology, Mikkel Ibsen og Anders Ellern Bilgrau, for den forskningsbaserede udvikling i Pilar.

Pilar Team
Teamet bag Pilar

KOMMERCIALISERINGSPROCESSEN

AAU Forskningsinnovation har bidraget til Pilars rejse fra et forskningsprojekt til en etableret virksomhed, hvor det kommercielle potentiale samt IPR er blevet afdækket i tæt samarbejde med Professor Lars Bo Ibsen.

Ydermere har teamet modtaget sparring og vejledning fra Open Entrepreneurship vedrørende udvikling af virksomhedens forretningsmodel, pitchtræning, finansieringsmuligheder og netværk, der har skabt et match med eksterne parter.

Se andre forskningsbaserede cases