Spring til indhold
AAU INNOVATELet's InnovateForskereForskningsbaserede cases

Aalborg Power Group

Banebrydende power moduler til den grønne omstilling

Lagt online: 01.03.2024

Aalborg Power Group udvikler power moduler baseret på Silicon Carbide og Gallium Nitride, som giver ekstreme systemfordele i form af mindre størrelse, højere effektivitet og et mindre kobberforbrug.

Aalborg Power Group

Banebrydende power moduler til den grønne omstilling

Lagt online: 01.03.2024

Aalborg Power Group udvikler power moduler baseret på Silicon Carbide og Gallium Nitride, som giver ekstreme systemfordele i form af mindre størrelse, højere effektivitet og et mindre kobberforbrug.

Af Trine Reinholt Andersen, AAU Forskningsinnovation

Power moduler, også kaldet effektmoduler, er en fundamental byggeklods i moderne effektelektronik og en kernekomponent i elektrificeringen af samfundet. I den grønne omstilling er power moduler kritiske i særligt vindmøller og solcellesystemer til konvertering af strøm til elnettet samt lagring af energi.

Efterspørgslen på power moduler er stødt stigende i takt med, at fossile brændsler forsøges erstattet med grøn energi. De spiller derfor en vigtig rolle i at bane vejen for en grønnere industri samt en energieffektiv og dekarboniseret fremtid.

FRA GLØDEPÆRE TIL LED I EFFEKTELEKTRONIKKEN

Aalborg Power Group (APG), et spin-out fra Aalborg Universitet, udvikler power moduler baseret på Silicon Carbide (SiC) og Gallium Nitride (GaN) materialer, hvilket giver ekstreme systemfordele i form af mindre størrelse, højere effektivitet og et mindre kobberforbrug.

Brugen af de nye materialer svarer til at gå fra en glødepære til en moderne LED pære inden for effektelektronikken, men det er ikke uden udfordringer at anvende materialerne, som ”opfører sig” markant anderledes end standardmaterialet Silicium. Det problem har APG løst.

På baggrund af mere end 11 års forskning og verdensklasse viden fra AAU Energi på Aalborg Universitet, udvikler APG en række banebrydende produkter inden for effektelektronik, som hjælper både industri og samfund med at opnå øget effektivitet, et reduceret klimaaftryk samt forbedret ydeevne.

BASERET PÅ ET GRAND SOLUTIONS PROJEKT

Grundlaget for APG er forskningsprojektet ”MVolt”, som er støttet med en Grand Solutions-bevilling på 19 mio kr. fra Innovationsfonden i perioden 2020-2024. Projektet er ledet af Professor Stig Munk-Nielsen fra AAU Energi sammen med en lang række andre forskere, herunder CEO i APG, Jannick Kjær Jørgensen. Målet med MVolt-projektet er at udvikle en ny standard for power moduler, der kan revolutionere vindmølleindustrien.

I mere end 30 år har vindmøller benyttet lavspænding til produktion af strøm, men i takt med, at vindmøllerne er vokset i størrelse, er strømkablerne også vokset i tykkelse for at kunne rumme de enorme mængder strøm, der produceres.

Løsningen kan findes i mellemspænding. Ved at gå fra lavspænding til mellemspænding øges spændingen i vindmøllerne med cirka 600% og sammen med power moduler, der tillader et skalerbart effektniveau, kan en række faktorer påvirkes positivt – herunder tykkelsen på kablerne, som nu kan mindskes betydeligt.

Resultaterne i MVolt-projektet har været en grundsten i udviklingen af APG’s innovative power moduler, som udover vindmølleelektronik, også på sigt kan skabe værdi indenfor bl.a. industriel opvarmning, el-færge opladning og Power-to-X elektronik.

KOMMERCIALISERINGSPROCESSEN

Forskningsinnovation har været en del af den indledende proces med at afdække potentialet for teknologien, herunder IPR-rettigheder, udarbejde forretningsmodel, samt forberede Grand Solutions-ansøgningen og konsortiedannelsen for MVolt-projektet, som bl.a. har dannet grundlag for APG.

For at styrke forskerteamet frem mod etablering af et spinout, blev Gert Spender fra Forskningsinnovation indsat som forretningsudvikler til at understøtte teamdannelse og videreudvikling af forretningsmodellen. Som et led i forretningsmodellen blev investor Morten Lindblad sat i kontakt med Professor Stig Munk-Nielsen og CEO Jannick Kjær Jørgensen. Morten Lindblad indtrådte senere som bestyrelsesformand og sammen stiftede de APG i december 2022.

Se andre forskningsbaserede cases